Hva du bør vite om å låne penger

Dersom man skal søke om lån er det viktig å ta hensyn til renten. Renten kan kort forklares som selve kostnaden ved å ta opp lån. Derfor kan renten ha stor påvirkning på prisen man ender opp med å betale totalt.

Banken setter renten i henhold til risikoen på lånet. Det vil si at banken vurderer hvor sannsynlig det er for at kunden ikke klarer å betale tilbake lånet. Dersom sannsynligheten er høy, blir også renten høy.

Det er viktig å vite hva slags lån man bør velge før man tar opp lån. Dersom man velger annuitetslån vil man betale ned en fast sum per måned gjennom hele nedbetalingstiden. Forøvrig blir tilleggs-avdragene økende for hver måned, mens renten synker.

Dersom man benytter seg av et serielån vil den første summen man betaler være den høyeste under hele nedbetalingen, deretter vil den månedlige summen synke fordi renten synker. Avdragene vil være faste.

Må ha god nok betjeningsevne

Dersom man ønsker å låne penger er det viktig å ha kontroll over sin egen økonomi. Man bør se over økonomien, og forsikre seg om at man har råd til å låne penger. Det er ofte snakk om store summer, og mye mer enn det de fleste har på bok.

Dermed må man opprettholde en viss struktur når det kommer til nedbetaling. Dersom man tidligere har hatt orden på økonomien sin er det lettere å få gode lånevilkår.

Sammenlign ALLTID på forhånd

Man bør alltid vurdere om man kan kutte ned på kostnadene når man skal ta opp lån. Dersom man får et nytt lån, spesielt et serielån, vil man få store månedlige kostnader. Man bør derfor passe på at de foreløpige kostnadene, i tillegg til lånekostnadene, er mulige å betale ned.

Før man bestemmer seg for å ta opp lån er det viktig å sammenligne lånevilkår hos forskjellige banker og andre långivere. På denne måten finner man et lån som passer best mulig.

Leave a Comment